- Even leek het erop dat Apple vrijgesteld werd van importheffingen voor iPhones en Macbooks die de techreus in China laat maken.
- President Donald Trump liet zondag echter weten dat er helemaal geen sprake is van een volledige vrijstelling voor techproducten.
- De iPhone-maker weet nu nog steeds niet of het voor importheffingen moet opdraaien, als het gaat om producten die in China worden geproduceerd.
- Lees ook: Apple laat een op vijf telefoons in India maken, om minder afhankelijk te zijn van productie China
Even leek alles goed te komen voor Apple. Afgelopen vrijdag kondigde de US Customs and Border Protection (de Amerikaanse Douane) aan dat uit China afkomstige techproducten zoals smartphones, laptops en dergelijke, vrijgesteld zouden worden van de importheffingen die Donald Trump eerder had ingesteld.
Dat was goed nieuws voor Apple, want het bedrijf zou anders 145 procent aan importheffingen moeten betalen voor elke iPhone die het uit China de Verenigde Staten in importeert. Maar afgelopen zondag was het alweer gedaan met het feest, toen Trump zei dat de Amerikaanse techindustrie helemaal niet vrijgesteld wordt van de importheffingen.
In plaats daarvan zouden techproducten naar een andere categorie importheffingen geschoven worden, liet Trump weten via zijn sociale mediaplatform Truth Social.
“Er was geen ‘uitzondering’ aangekondigd op vrijdag", schreef Trump. “Deze producten zijn onderworpen aan de bestaande 20 procent-tarieven voor fentanyl en ze verhuizen gewoon naar een andere categorie.”
"We kijken naar halfgeleiders en de HELE TOELEVERINGSKETEN VAN ELEKTRONICA in het komende onderzoek naar nationale veiligheidstarieven", aldus Trump.

Minister van Handel Howard Lutnick van de VS liet zondag tijdens een interview op TV-zender ABC News weten dat hij achter Trumps importheffingen staat. Hij bevestigde dat de extra belasting op iPhones ergens volgende maand zal terugkeren.
De vraag is waar Apple nu staat bij alle onduidelijkheid. Op de korte termijn ziet de situatie er mogelijk beter uit dan vorige week. Apple was net bezig om zich uit het diepste dal op de aandelenbeurs sinds 2001 te krabbelen, terwijl analisten scenario's aan het voorspellen waren waarin de iPhone meer dan 2.000 dollar (1.760 euro) zou gaan kosten.
De vrijstellingen die vorige week vrijdag werden aangekondigd, zouden op 5 april al in werking zijn gegaan. Dat is een belangrijke nuance voor Apple, aangezien de techreus naar schatting van Counterpoint Research zo'n 80 procent van de iPhones voor de VS in China laat maken.
Het aandeel van Apple reageerde positief op het rommelige nieuws en steeg ruim 2 procent op maandag. Die koerswinst kan echter zomaar weer ongedaan gemaakt worden, als Trump zijn woorden op Truth Social omzet in actie.
Dit zorgt ervoor dat Apple speelbal is geworden van de importheffingen van Trump. Het betekent dat het techbedrijf er voortdurend rekening mee moet houden, terwijl Apple ook uitdagingen op andere fronten moet tackelen.
Het zijn niet alleen importheffingen: verkoop iPhone in China is ook een risico
Apple heeft al langer te maken met een gestage daling van de verkoop in een van de belangrijkste internationale markten: China.
In het land wordt Apple links en rechts ingehaald door plaatselijke concurrenten zoals Huawei en Xiaomi, die smartphones uitbrengen die zich qua prestaties kunnen meten met de iPhone, maar veel goedkoper zijn. Dit zorgde ervoor dat Apple's marktaandeel op de Chinese markt in het vierde kwartaal van vorig jaar naar 17 procent gedaald was. In dezelfde periode in 2023 was dat nog 21 procent.
Daarnaast heeft Apple ook erg veel moeite om de nieuwigheden van vorig jaar om te zetten in verkoopkanonnen. De invoering van. Apple Intelligence, de AI-toepassing van het bedrijf, loopt dramatisch achter, en de techbril Vision Pro headset trekt niet de aandacht van consumenten en software-ontwikkelaars waar Apple op had gehoopt.
Aan de andere kant heeft Apple nog steeds niet veel te klagen. De iPhone was afgelopen kwartaal voor het eerst wereldwijd de best verkochte smartphone, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Counterpoint die op maandag gepubliceerd werden. En ondanks de waardedaling van op de beurs is het techbedrijf uit Cupertino nog steeds meest waardevolste bedrijf ter wereld.
Er bestaat ook nog een kans dat CEO Tim Cook van Apple het voor elkaar krijgt om toch een vrijstelling voor de importheffingen van Trump te krijgen. Dan trucje flikte hij immers ook tijdens Trumps eerste termijn als president. Cook heeft al jaren een goede relatie met Trump waarop hij kan bouwen.
Voor nu lijkt het er in ieder geval niet op dat Apple het makkelijker krijgt.